وقتي يک سخنران مبتدي از من مي پرسد چگونه مي توانم مهارت هاي برقراري ارتباط موثر را با آموزش سخنراني ياد بگيرم و فن بيان خود را بهبود ببخشم؟ من به ياد جمله اي از البرت هوبارد ( نويسنده، ناشر، فيلسوف و هنرمند آمريکايي) مي افتم که ميگفت: «تنها راه براي يادگيري صحبت کردن, صحبت کردن و صحبت است و صحبت کردن و صحبت کردن ، و صحبت کردن و صحبت کردن و صحبت کردن .” البته که تنها راه براي بهتر شدن در هر چيزي, تا جايي که تبديل به جزئي از وجود ما شود, تکرار است. اما نکات بسيار زيادي نيز وجود دارد که با رعايت آنها مي توان ارتباط موثر در سخنراني داشته باشيم.
ارتباط موثر در سخنراني
نوشتن يک شرح کلي از هدف و نتيجه اي که مي خواهيد از سخنراني تان بگيريد, اولين کاري است که بايد براي آماده کردن متن سخنراني انجام دهيد. فرقي نميکند که سخنراني تان 10 دقيقه اي است و يا 10 ساعته ، بايد “شرح هدف” بنويسيد. شرح هدف پاسخ به اين سوال است که : ” مخاطب من چه کسي است و مي خواهم سخنراني ام چه تاثيري بر روي او داشته باشد؟” سپس هر آنچه که فکر مي کنيد احتمال دارد بگوييد را بنويسيد. به ياد داشته باشيد، دليل سخنراني تنها آموزش و يا به اشتراک گذاشتن اطلاعات نيست. بلکه وادار کردن افراد به تفکر و تحت تاثير قرارد دادنشان براي پذيرش تغيير است.
اگر دو قسمت اول ارتباط موثر در سخنراني, اهميت دادن به موضوع و آماده سازي باشد، بايد قسمت سوم را به تمرين و بهبود مهارت هاي ارائه مطلب اختصاص داد. پس با گوشي موبايلتان از تمرين سخنراني خود فيلم بگيريد. سپس آن را تماشا کنيد. از حالات صورت و حرکات بدنتان وقتي حرف ميزنيد يادداشت بر داريد. هنگامي که خودتان را نقد ميکنيد، بسيار سختگير باشيد. به ياد داشته باشيد، هر چقدر در مورد خودتان صادقانه تر نقد کنيد و ايرادات خود را پيدا کنيد، سريع تر به مهارت هاي برقراري ارتباط موثر دست خواهيد يافت.
در يک سخنراني, مردم دوست دارند به حرف هاي کسي که جالب, آرام و راحت صحبت مي کند گوش دهند. در مکالمات روزمره ما هيچ مشکلي با “خودمان” بودن نداريم. اما به محض اينکه قرار باشد بايستيم و سخنراني کنيم يکباره همه چيز تغيير مي کند. به جاي اينکه تمرکزمان را روي صحبت کردن بگذاريم دائما فکرمان را با جمعيتي که قرار است برايشان صحبت کنيم مشغول ميکنيم. براي تبديل شدن به يک سخنران تاثير گذار بايد عکس عمل کنيد! کافيست به مخاطبين به چشم يکي از دوستانتان نگاه کنيد. فرقي نمي کند براي دو نفر صحبت کنيد يا دو هزار نفر, همچنين تفاوتي ندارد در مورد آخرين دستاوردهاي هسته اي صحبت مي کنيد يا موضوعات روزمره. تنها بايد خودتان باشيد!
به رفتار مخاطبان دقت کنيد. انعطاف پذير باشيد و واکنشهاي خود را با آن ها تنظيم کنيد. اگر اين کار را انجام ندهيد توجه مخاطبين را از دست خواهيد داد.
مطالبي که مي خواهيد بگوييد را به خاطر بسپاريد. براي اين کار مي توانيد از نقشه ذهني سخنراني استفاده کنيد. يکي از فنون سخنراني موثر , حفظ ارتباط چشمي با مخاطب است. اگر دائما بخواهيد از روي متن بخوانيد اين تماس را از دست خواهيد داد.
اکثر مردم از شنيدن يک سخنراني که با “امروز قصد دارم در مورد X با شما صحبت کنم”؟ شروع شود؛ لذت نمي برند. در عوض، در شروع سخنراني از يک آمار تکان دهنده، يک قصه ي جالب و يا يک نقل قول کوتاه استفاده کنيد. همچنين سخنراني تان را با يک خلاصه و نتيجه گيري به ياد ماندني پايان ببخشيد.
ارتباطات غير کلامي پيام زيادي را به مخاطب انتقال مي دهد. حرکات عصبيتان را حذف و يا کنترل کنيد. حرکات غير مرتبط و نا به جا از وضوح انتقال ايده گوينده به مخاطب مي کاهد و باعث حواس پرتي او مي شود.
خصوصيت مشترک بين افراد موفق دنيا اين است که تماميشان قبل از رسيدن به موفقيت اهداف خود را تجسم کرده بودند. مثلا يک فروشنده موفق هميشه بسته شدن معامله جديدش را تصور و پيش بيني ميکند و يا يک قهرمان المپيک هميشه موفقيت خود و شکستن رکورد جهاني را تجسم کرده است؛ اين روش براي سخنراني موثر و فن بيان خوب نيز جواب مي دهد. بهترين راه براي مبارزه با استرس سخنراني و تبديل شدن به سخنراني موثر اين است که در مکاني که هيچ کس ديگري غير از شما نمي تواند آن جا را ببنيد تمرين کنيد, ذهنتان! اگر بتوانيد بر يک پايه منسجم سخنراني تان را تجسم کنيد، ذهنتان به سخنراني کردن واقعي عادت خواهد کرد و خيلي زود از شر استرس و اضطراب سخنراني خلاص خواهيد شد.
براي مقالات بيشتر کليک کنيد
سايت دانشگاه زندگي شما را ياري مي کند
درباره این سایت