اگر همين حالا يک در حالي که وسط کلاس درس نشسته ايد از شما بخواهند تا در يک سخنراني دانشجويي، پشت تريبون قرار بگيريد و درباره رويکردها و اهداف خود نسبت به رشته تحصيليان توضيح دهيد چه احساسي داريد؟ به قول معروف شُر شُر عرق مي ريزيد، کف دستانتان خيس مي شود، عرق سردي روي پيشانيتان مي نشيند و دست و پاهايتان مي لرزد؟ اگر قرار باشد در مقابل چندي از نمايندگان نامدار شرکت ها يا سازمان هاي ديگر در يک مصاحبه مطبوعاتي شرکت کنيد يا اين که مقابل آن ها ازطرح ها و ايده هايتان دفاع کنيد چه طور؟ اصلا چرا راه دور برويم؛ ارائه پايان نامه تحصيليتان را چه طور مديريت مي کنيد وقتي که چند داور سخت گير قرار است همزمان به فن بيان، اطلاعات ارائه شده توسط شما و صحت آن ها نمره بدهند؟ از آن دسته افرادي هستيد که مي توانند در هر شرايطي پا روي پا بيندازند و بحران را سپري کنند يا اين که ترس و دلواپسي از سخنراني هاي عمومي تمام وجودتان را مي گيرد؟ به راستي ريشه هاي ترس که باعث واکنش هاي گوناگون عصبي در فرد مي شود چيست؟
دلواپسي هاي قبل از سخنراني مانع يا دست اندازهايي هستند که در طول حرف زدن ما را به دام خود مي اندازند. برخي از اين دلواپسي هاي نظير يک دست انداز فقط باعث کاهش سرعت ما، ايجاد لکنت در طول سخنراني يا مکث هاي بيش از حد مي شوند؛ اما برخي واقعا باعث مي شوند ترمز سخنراني عمومي کشيده شود و به صورت غير فعال و با زور سخنراني را پيش ببريم!
شايد راه هاي کاهش استرس سخنراني تا حد زيادي بتواند روند سخنراني يا گفتگو عمومي را تسهيل کند؛ اما اين بار قصد داريم با بررسي ريشه هاي ترس در سخنراني يا گفتگوهاي عمومي ابه اين ترس يا دلواپسي يک بار براي هميشه خاتمه دهيم.
ترس يا فوبيا احساس مغز ما نسبت به يک تهديد يا خطر خارجي است. هروقت با چيز جديدي روبرو مي شويم که آن را نمي شناسيم و فکر مي کنيم يک تهديد براي ما است مي ترسيم مثل ترس از تاريکي، ترس از مرگ، ترس از دست دادن عزيزان، ترس از ارتفاع و …که نسبت به آن ها گارد مي گيريم و ثمره اين واکنش دفاعي روحي، تاثيرات فيزيولوژيک زيادي روي بدن ما دارد.
در سال 1977 در کتاب مرجع Book of Lists فهرستي از بارزترين نگراني ها يا بهتر بگوييم، ترس هاي مردم در دنيا توسط شرکت Bruskin اعلام شد که 14 مورد از آن ها به ترتيب زير اعلام شدند:
کمال طلبي را کنار بگذاريد
درباره این سایت